Lukáš Kluch

Jak a co Vám může zabavit exekutor, i když nejste dlužníkem

20. 08. 2016 11:07:05
V nedávné době jsem napomáhal známé zjišťovat informace o exekutorských právech a narazil na velmi znepokojivé informace i pro ostatní spoluobčany.

Známá se dostala do finančních problémů, které netřeba rozebírat. Dostala se do exekuce. K začátku je třeba samozřejmě připomenout, že exekuci se dalo předejít komunikací s exekutorem a dohodě na jakýchkoli splátkách, ale byla v situaci, která neumožňovala jiné řešení. Problém je ten, že bydlí u své matky v pronájmu na základě nájemní smlouvy. Exekuce na účet a plat nestačila, proto byla navštívena vykonavatelem soudního exekutora, který s kamerou začal oblepovat majetek. Jenže se jednalo o majetek matky a přítele. Byť se matka hájila nájemní smlouvou, kde byl majetek popsán, tudíž majetek v bytě byl kompletně matky, ale tyto dokumenty vykonavateli nestačily. Hrozil tím, že musí kdokoli sehnat nemalé peníze, nebo si majetek další den odvezou. Majetek byl ohodnocen na zhruba 15.000,- Kč. Skončilo to naštěstí tak, že vykonavatel poznal, že ani dcera, ani matka žádné peníze dohromady nedají a vykonavatel i pod výhrůžkou odvozu majetku odjel zpět přes celou republiku a dal na vědomí, že se o celé věci ještě bude jednat, rozhodovat.

Začal jsem se o tuto záležitost zajímat a zjistil znepokojivé informace, které mohou potkat každého, který nikdy nedlužil.

Pro některé z Vás to zřejmě novinka nebude, ale pro větší část populace jistě ano, jelikož jsem po přečtení pár diskuzí a exekutorského řádu zjistil následující (v laickém překladu) :

  1. Nezáleží na trvalé adrese dlužníka (povinného), ale na adrese, kde se vyskytuje, kam mu chodí pošta a podobně. (v praxi to znamená, že exekutor může navštívit kohokoli, u koho má důvod si myslet, že se na onom místě zdržuje, zdržoval dlužník, i když tam byl třeba jen týden v kuse na návštěvě. Stačí podezření vykonavatele (jeho osobní důvod) a může do bytu vstoupit. Může do bytu vstoupit i se zámečníkem a policií v nepřítomnosti majitele nemovitosti. Náhradní klíče jsou poté u něj, případně můžete na své náklady sehnat také zámečníka a do svého bytu se opětovně dostat s novým zámkem.
  2. Jakmile je již v jakémkoli takovém bytě, může zabavit vše, co podléhá exekutorským právům (tedy kromě lednice, pračky, majetkem pevně spojeným s nemovitostí, oblečení, boty, hračky atd. - viz exekutorský řád)
  3. Pakliže nemá skutečný majitel majetku účtenky, paragony na své jméno, je oprávněn věc zabavit (zajistit). Dokumenty typu čestné prohlášení o vlastnictví, darovací smlouvy apod. mají polehčující skutečnost, ale ani těmito dokumenty není možné prokázat vlastnictví. Pakliže má vykonavatel v hlavě prázdno, může odůvodněně (díky svým pravomocím) majetek zabavit.
  4. Skutečný vlastník dále může (musí) napsat do 30-ti dnů žádost na vyškrtnutí věci ze soupisu movitých věcí, zaslat ji danému exekutorovi, společně se stejnými dokumenty, které předkládal již vykonavateli v bytě. Pakliže exekutor díky svým pravomocím neuzná tuto žádost, je třeba věc podat k soudu, tzv. vylučovací žalobou a o vrácení věcí rozhoduje soud. V případě kladného vyřízení musí exekutor na své náklady vrátit věc zpět na místo zabavení.

Můj osobní dodatek k výše uvedeným bodům:

- jakmile pronajímáte byt s vybavením, a nájemce je v exekuci, nemá v bytě trvalý pobyt, můžete se o svůj majetek soudit a i když máte věci sepsané v nájemní smlouvě, nemusí to vykonavateli stačit jako důvod k prokázání vlastnictví.

- jakmile Vás často navštěvuje osoba, která je v exekuci a vykonavatel nemá jiný důkaz působiště dlužníka, můžete se opět o svůj majetek soudit, i když prohlásíte, že u Vás dlužník nebydlí. Viz odkaz:

http://www.ekcr.cz/1/exekutori-radi/922-47-problematika-trvaleho-pobytu-v-kontextu-exekuce?w=

- údajná rada pro tyto případy je psát si účtenky o nákupu na Vaše jméno, což prodejna udělat může, ale kdo to doteď dělá? (jiný případ je nákup kartou nebo přes internet, tam je vše dokázáno jasně)

Nejvíce jsem čerpal na www.ekcr.cz

Rady k prokázání vlastnictví jsou zde: http://www.penize.cz/exekuce/64683-osm-rad-jak-si-pred-dluznikem-a-exekutorem-ochranit-vlastni-majetek

a mýty o ochraně majetku, což je až neskutečné, jsou zde: http://www.pravniochranamajetku.cz/36-clanky-ze-sveta-exekuci/10-mytu-o-ochrane-pred-mobiliarni-exekuci-na-majetku-blizkych/

Nenapsal jsem zdaleka vše, co se tohoto tématu týče, ale upozorňuji na překvapení, které nemusí každý vědět a opravdu záleží jen na povaze exekutora (vykonavatele). Chystá se sice změna v legislativě, ale ta se chystá již dlouho a zabývá se právě problémem prokazování vlastnictví majetku. Exekutor (vykonavatel) bude muset prokazovat skutečné vlastnictví dlužníka v případě zabavení, ale ještě si počkáme...

Proto si dejte pozor na každého, kdo se vyskytuje ve Vašem bytě :)

Autor: Lukáš Kluch | karma: 32.57 | přečteno: 1870 ×
Poslední články autora